poniedziałek, 11 lutego 2013

Kawa z kardamonem - part 1



 Niestety słyszałam, że zima będzie jeszcze długa. Co więc zrobić gdy na zewnątrz  panuje mróz i pada śnieg?
Proponuję przyrządzić kawę z kardamonem.

Najbardziej aromatyczny kardamon  kupuje się w całości. Z suchych, zielonych strączków należy starannie wydłubać małe,czarne ziarenka. Kawę zaparzyć w dzbanku ,dosypując do niej ziarenka kardamonu.
Proporcji: dwie czubate łyżeczki kawy i 4-5 strączków kardamonu na duży kubek kawy. Kawę należy parzyć przez ok.5 min. W tym czasie w małym garnuszku podgrzać mleko ( nie doprowadzić do wrzenia). Zaparzoną kawę przelać do dużego kubka, dolać mleka do pełna. Posłodzić miodem.




           Kawa z kardamonem rozgrzewa,pobudza i poprawia humor.   Jest też znanym afrodyzjakiem.




                                                                                                               Kinga




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz