środa, 25 lipca 2012

Przepis na pyszną drożdżówkę.

Drożdżówka z rabarbarem


Wczoraj postanowiłyśmy upiec drożdżówkę z rabarbarem. Tak naprawdę można zrobić to ciasto z tym co macie pod ręką np. z truskawkami  czy ze śliwkami. Mimo tego, iż  trzeba czekać dość długo na wyrośnięcie ciasta, to opłaca się,bo naprawdę wyjdzie smaczne.



Składniki :
- 5 całych jaj
- 10 dag drożdży
- 2 szkl. cukru
- 2 szkl. mleka
- 1 szkl.oleju


Powyższe składniki zmieszać i zostawić na 8 godzin.
Następnie dosypać 1 kg mąki, szczyptę soli i można rodzynki ( albo coś innego wg gustu i smaku). Wyłożyć ciasto na blachę, owoce (śliwki,truskawki,wiśnie,rabarbar) i posypać kruszonką. Wstawić do pieca nagrzanego na 180st.C i piec ok. 40-50 min.


Kruszonka: 
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szkl. mąki
- 1/5 kostki masła 


Masło rozpuścić dodać mąkę,cukier i pokruszyć.

 Pozdrawiamy-Kinga i Monika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz