czwartek, 26 lipca 2012

Ryż z jabłkami

Jako,że termometry pokazują wysoką temperaturę nikt nie ma ochoty na gotowanie mięs czy innych ciężkich dań. Tak też jest i z nami. Postanowiłyśmy więc zrobić przepyszny, lekki obiadek. Mowa jest o ryżu z jabłkami. Serdecznie polecamy, gdyż robi się go szybko i łatwo a do tego smakuje wyśmienicie.

Składniki:
- 4 duże jabłka
- ryż 
- cukier wanilinowy 
- cukier trzcinowy lub biały 
- trochę cynamonu
- Śmietana 18
- Serek danio 



Na początek można zagotować wodę na ryż. Następnie obrać i pokroić na plasterki jabłka. Do garnka włożyć pokrojone jabłka i dodać do nich 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub białego, 2 łyżeczki cukru wanilinowego i odrobinę cynamonu. Gotujemy tak długo aż będą miękkie. W między czasie należy je przemieszać. 
Na koniec na talerz wykładamy  ryż a na to jabłka. Całość polewamy śmietaną wymieszaną z serkiem danio. Gotowe!




Pozdrawiamy i życzymy smacznego! Kinga i Monika

2 komentarze:

  1. Musze spróbować, tym bardziej, że łatwo sie robi!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszymy się,że przepis Ci się podoba ;) Mam nadzieję,że danie Ci zasmakuje.

    OdpowiedzUsuń