niedziela, 23 grudnia 2012

Gingerbread

Witajcie dzisiaj mamy dla Was świąteczny wpis!
Święta nadchodzą wielkimi krokami. W kuchni każdego z Was z pewnością wiele się dzieje. W radiu słychać świąteczne piosenki a w domach niektórych z Was już gości choinka.
Dzisiaj chciałybyśmy podzielić się przepisem na pierniczki, bez których nie wyobrażamy sobie Świąt!!!
Trzeba przyznać,że są bardzo smaczne. Przyprawa korzenna,która została dodana do nich sprawia, że pachną Świętami,zachęcamy więc Was do wypróbowania przepisu.

                                           Pierniczki Świąteczne 

                              * 0,5 kg mąki
                              * 3/4 szkl. cukru pudru
                              * 3/4 szkl. miodu
                              * 12 dag. margaryny (kasia)
                              * 1 jajko
                              * 1 czubata łyżeczka  sody oczyszczonej
                              * 1 opakowanie przyprawy korzennej


Przygotowanie:
1) Miód jeśli nie jest płynny trzeba rozgrzać z cukrem i przyprawą korzenną, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Po uzyskaniu jednolitej masy odstawić i ostudzić.
2) Mąkę wymieszać z sodą, zrobić wgłębienie w środku i dodać ostudzoną masę, margarynę i jajo.
3)  Zagnieść ciasto, wyrabiać aż będzie gładkie. Wykrajać pierniki i piec w temp. 180 stop.C ok. 6-8 min. Po kilku  dniach od wypieczenia można polukrować :D


















Takie pierniczki można także podarować w prezencie bliskiej osobie. Z pewnością będzie to najbardziej oryginalny prezent z pośród wszystkich. 
                                                                       Kinga i Monika 

 
      












 

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny post i urocze zdjęcia.
    Ja na Święta miałam inne pierniczki,ale te może zrobię na jakąś inną okazję. W końcu pierniki są nie tylko na Święta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie :) Pierniczki zawsze smakują obłędnie,bez względu na okazję na jaką zostały upieczone.

    OdpowiedzUsuń