Składniki:
- 3 lub 4 jabłka-200g mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka cynamonu
-2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 4-5łyżeczek cukru pudru
-1 jajko
-4 łyżki stopionego masła
-300ml mleka
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Za pomocą okrągłej nakrętki usuwamy środek.
Mąkę przesiewamy do dużego naczynia,
dodajemy proszek do pieczenia, cukier i cynamon. Mieszamy, a następnie
robimy wgłębienie w którym umieszczamy jajko. Stopniowo mieszamy dodając
stopione masło i mleko. W efekcie końcowym powinniśmy otrzymać gładką
masę (bez grudek). Patelnię natłuszczamy i rozgrzewamy na średnim ogniu.
Plasterki jabłek zamaczamy w cieście i kładziemy na patelnię. Smażymy na
jeden i drugiej stronie po kilka minut. Zdejmujemy z patelni i
umieszczamy placuszki na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypmy
cukrem pudrem.
Trzeba jednak dodać,że ja wraz z Kingą nieco zmodyfikowałyśmy ten przepis,a mianowicie zamiast 4 łyżek masła dałyśmy niespełna 3. Dzięki temu ciasto nie było takie tłuste. ;) Dodatkowo oprócz jabłek użyłyśmy też bananów. Warto spróbować i takiej kombinacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz