niedziela, 23 grudnia 2012

Hmm..Rogaliki!

Święta coraz bliżej! Nie wiem jak wy ale my się cieszymy.
A co powiecie na pyszne rogaliki,które można zrobić nie tylko na Święta,ale każdą inną okazję?
Nie trzeba się dużo napracować,aby efekty były zniewalające. Wystarczy trochę precyzji przy sklejaniu i formowaniu rogalików.;) 
Przepis
* 1 szkl. mleka ( mleko można trochę podgrzać, aby było lekko ciepłe)
* kostka drożdży (rozdrobnić)
* trochę mąki (mniej niż połowę szklanki)
* trochę cukru
Powyższe składniki wymieszać i poczekać aż wyrośnie. Po wyrośnięciu lekko wymieszać i dodać następujące składniki:


* 2 jaja
* 1 szkl.cukru
* 2 całe margaryny
* szczypta soli
* 1 kg mąki
* cukier waniliowy ( połowa paczki)

Ciasto dobrze wygnieść a następnie uformować w dwie kule. Następnie należy włożyć je do miski i zalać zimną wodą.Kule wyjąć wtedy,gdy pojawią się na nich pęknięcia.
Kolejno należy wyjąć kule i dobrze je wyrobić. Odrywać mniejsze partie ciasta i wałkować je na wzór koła. Duże koło podzielić na 4 ćwiartki a każdą z nich jeszcze na 3 części (mają mieć postać trójkącików). U nasady trójkąta nakładać nadzienie,którym może być zarówno marmolada (twarda!) jak i nutella. Podstawę trójkąta należy zakleić tak aby przylegała do nadzienie a resztę zawinąć wokół. Rogaliki układać na blaszce. Piec należy w temperaturze 180 stopni do momentu aż się zarumienią.








                                                       
                                                    Kinga i Monika

                                 

3 komentarze:

  1. Ale fajne! Słodko wyglądają i na pewno tak smakują. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wprawdzie Święta już minęły ale przed nami kolejne święto: Sylwester. :) Ja wykorzystałam Wasz przepis i muszę powiedzieć,że rogaliki wyszły obłedne! Dzięki dziewczyny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękujemy za miłe komentarze i cieszymy się,że post się spodobał. :)

    OdpowiedzUsuń